«Μαύρο» στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί το Μαξίμου, καθώς βάζει τη συζήτηση στις 3 τα ξημερώματα.
Όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας, η διαδικασία θα γίνει με fast track ρυθμούς για να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Παρασκευής για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, σήμερα η διαδικασία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα.
Αύριο, Πέμπτη η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μόλις κλείσει η λίστα των ομιλητών που θα είναι υπουργοί και βουλευτές. Την Παρασκευή, η διαδικασία θα ξεκινήσει και πάλι στις 9 το πρωί και υπολογίζεται ότι από τις 10 και μετά θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Δεν είναι μόνο πόσοι βουλευτές και βουλεύτριες θα μιλήσουν αλλά και το πότε θα μιλήσουν. Είναι για να υπάρχει μία δημοσιότητα, για να έχει επαφή η κοινή γνώμη. 2 ή 3 τα ξημερώματα δεν υπάρχει» σημείωσε ο Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι είναι «απάνθρωπο χωρίς λόγο».
«Πλειοψηφία είστε, ό,τι θέλετε κάνετε. Μας έχετε συνηθίσει σε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε: «Η πρόταση είναι κουραστική, όχι απάνθρωπη. Η συζήτηση είναι τριήμερη, η ιδέα ήταν να ξεκινήσουμε αμέσως μετά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας που έγινε σχετικά αργά σήμερα. Σεβάστηκα συναδέλφους που ταξίδευαν από την επαρχία στην Αθήνα και ξεκίνησα στις 18:00 για να είστε εδώ. Η εξίσωση δυσκολεύει συνεχώς γιατί ο πρωθυπουργός όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, έχει κανονίσει σοβαρή διεθνή υποχρέωση και πρέπει να αναχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής για την Ιαπωνία».
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία δείχνει πως είναι σημαντικότερο από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του, και από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «βαθιά αντιδημοκρατική» κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό «που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας απ’ τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.